NEWS ALL

Pozvánka do Mexika

napsal Martin Slezar - 07.10.2016 - 13:41
lign="center">Mexiko a F1: Upravená trať a rychlosti vyšší než v Monze, přes 360 km/h + VIDEO



Formule 1 se vrací na zrekonstruovaný okruh do Mexika, kde se o tomto víkendu očekávají ještě vyšší maximální rychlosti než v Monze. Čím je trať upravená německým architektem Hermannem Tilkem zajímavá a jaké klade nároky ?


O žádných titulech není rozhodnuto, tak nás tento víkend čeká další nesmírně zajímavá událost: VC Mexika, šestý závod této sezóny, kam F1 poprvé zamířila v roce 1963, do kalendáře velkých cen po 23 letech. Jedno kolo na zrekonstruovaném okruhu Autódromo Hermanos Rodríguez měří 4304 metrů a na vítěze závodů v neděli čeká 45 okruhů a celkem 173,936 km.

V šampionátu se schyluje k napínavým duelům, kdo začne lépe druhou polovinu sezóny ?



Přeskočit svého rivala a polepšit si v šampionátu o nějaké to místo se pokusí nejeden jezdec ČF1L. Hodně pilotů pro to dělá maximum a již dnes ladí svá nastavení a hledají optimální strategii.

Před návratem F1 byly zvětšeny únikové zóny a byl položen nový asfalt. Kvůli vyprchávajícím olejům proto týmy očekávaní nízkou přilnavost. Meteorologové navíc hlásí déšť, jak jim ovšem vyjde předpověď je zatím 50 na 50..



Mapa okruhu Autódromo Hermanos Rodríguez | zdroj: Formula1.com

Okruh bez bývalé nejrychlejší zatáčky Peraltady, v níž Nigel Mansell předvedl slavné předjetí Gerharda Bergera v roce 1990. Ta byla nahrazena baseballovým stadionem, nabízí celkem 16 zatáček: 7 levotočivých a 9 pravotočivých, jezdí se ve směru hodinových ručiček. Průměrná rychlost by měla dosahovat 190 km/h, časy na kolo 1:19,5 min.

Větší část staré konfigurace ale zůstává včetně 1314 metrů dlouhé rovinky, která dá křídla vozům s motorem Mercedes a Ferrari, naopak Renaulty a Hondy zde budou ztrácet. FIA na ní umístila první DRS zónu, ta druhá začíná za třetí zatáčkou - obě přitom sdílejí stejné místo detekce, jež se nachází hned za zatáčkou č. 14. Nás na ČF1L se však DRS zóny netýkají. Rovinky tvoří 40 % okruhu, na plný plyn se jede jeho 54 % (ještě méně než na Hungaroringu).

Na ní se i přes nasazení standardních křídel očekávají podobné maximální rychlosti jako v Monze - okolo 360 km/h díky řídkému vzduchu, který klade nižší odpor. Kyslíku je na okruhu položeném ve výšce přes 2285 metrů jen 77 % toho, co u hladiny moře.

Pro zajištění přítlaku týmy pojedou s podobným nastavením jako v Budapešti nebo v Singapuru, aerodynamika ale bude kvůli řídkému vzduchu přesto produkovat nižší přítlak než v Monze. Pilotům to proto bude hodně klouzat a můžeme se těšit na záplavu stížností přes Shoutbox týkající se nedostatku přilnavosti.



Očekávané rychlosti průjezdu zatáček na základě simulací Mercedesu | zdroj: Petr Hlawiczka, F1news.cz



Motory


Řídký vzduch v Mexiku vytváří unikátní výzvy. Výkon motorů zde byl v éře atmosférických motorů až o 22 % nižší. U současných pohonných jednotek bude muset turbo točit více otáček než obvykle - o 8 % více než např. v Abú Zabí, aby do motoru s vnitřním spalováním (ICE) nahnalo více kyslíku. V důsledku toho se bude také více zahřívat.

Jenže nízká hustota vzduchu také snižuje jeho přirozené chladicí schopnosti, proto týmy v USA testovaly dodatečné vstupní otvory či výřezy v karoserii, aby se s těmito požadavky vyrovnaly. Situaci komplikuje i vysoká vlhkost v dané oblasti (kolem 70 %), protože dále snižuje množství kyslíku ve vzduchu. Proto je klíčové zajistit dostatečný přívod vzduchu pro chlazení vody pro motor a chladičů oleje pod kapotou.

Dlouhá rovinka, kde piloti jedou s plynem na podlaze přes 15 sekund, dá zabrat motoru s vnitřním spalováním (ICE), obzvlášť při tak vysokých maximálních rychlostech.

V pomalých zatáčkách bude zase zatěžován motorgenerátor kinetické energie (MGU-K), proto není divu, že je okruh řazen výrobci motorů mezi jeden z nejnáročnějších v sezóně vůbec.

Piloti si budou v esíčkách mezi 6. - 13. zatáčkou pohrávat s plynem. Rychlosti budou kulminovat mezi 120 - 240 km/h, aniž by museli přibržďovat. To představuje příležitost pro MGU-H.



Rekuperace energie v Mexiku ale není díky nízké spotřebě tak kritická jako na jiných místech. Spotřeba paliva je podle týmů nízká, pohybuje se kolem 1,4 kg na kolo. Úbytek 10 kg benzínu vede ke zrychlení o 0,29 sekundy.

Převodovka musí v každém kole změnit 52krát rychlostní stupeň, což během závodu dává dohromady 3692 přeřazení.

Brzdí se na 12 místech, z toho na třech velmi tvrdě. Celkově na brzdě jezdci tráví 27 % času. Velkou pozornost budou muset věnovat brzdovým kotoučům a třmenům. Opotřebení brzd je hodnoceno jako průměrné.

Nejnáročnější je první zatáčka, do které vozy přijíždějí rychlosti přes 360 km/h, ale zpomalit musí na 73 metrech za 3,31 sekundy na 101 km/h. Piloti musí při přetížení 4 G na brzdový pedál vyvinout tlak o síle 117 kg, přičemž výkon brzd dle společnosti Brembo dosahuje 2133 kW.

Pirelli s sebou veze to, co minulý závod do USA: měkkou, středně-tvrdou směs a tvrdou, což je podle některých zbytečné. Šéf italského výrobce Paul Hembery vysvětluje: "Je to nezbytné, abychom v prvním roce na nové trati inklinovali ke konzervativnější volbě. Jako vždycky ale máme ve Velké ceně Mexika dvě zastávky. Jenže nejisté počasí, které ovlivňuje velkou část severní Ameriky tento týden, bude mít určitě velký vliv."



Video: Představení mexického okruhu (zdroj: Pirelli)

Pokud jde o minimálně tlaky, tak pro přední pneumatiky stanovuje 20,5 PSI a pro zadní 19,5 PSI, což je také stejné jako v Austinu. Rozdíl mezi směsmi by se měl dle simulací pohybovat kolem 1,3 sekundy na kolo.

Za sucha se očekává rychlý vývoj asfaltu. Teploty vzduchu by se měly pohybovat mezi 19 °C a 22 °C. Na ně i na kvalitu ovzduší bude mít množství smogu.

Boxová ulička měří 650 metrů, týmy budou volit v případě suchého závodu volit mezi 1 až 2 zastávkami (v 20. a v 46. kole). Z prvního místa na roštu to je do úvodní zatáčky dost daleko: 800 metrů. To poskytuje prostor pro získání většího množství pozic v případě povedeného startu.

Navnadíme Vás jedním rychlím kolem ?





komentáře

Komentáre

Seřadit: Sort ascending   
Avatar
dobré čítanie je to, ale to je predstavenie Mexika pre reálnu VC, nie pre nás smiling
napr. určite nikto nepôjde na 1 zastávku, tá top speed u nás tiež nebude tak vysoká, keďže nemáme DRS a rozdiel medzi sadami určite nie je taký veľký na tak krátkom okruhu
ale ako píšem, čítanie aj videjká pekné smiling aj keď vo videu ide ledva 300km/h amused
24.10.2016 - 09:24
4 -2
Tvůj komentář
Jméno:
E-Mail:
Domovská stránka:
IP: 3.17.162.247
Nastavení: • HTML je VYPNUTÉ • BBCode je ZAPNUTÝ • Smajlíci jsou ZAPNUTI

Předzávodní info

Další závody

.: 21.4. 20:00 VC Číny, 42 kol
.: 28.4. 20:00 Sprint SauArabie 13, 19 kol
.: 5.5. 19:00 VC Saudské Arabie, 38 kol
.: 12.5. 20:00 Sprint Imola 17, 24 kol
.: 19.5. 20:00 VC Imoly, 47 kol
.: 26.5. 20:00 Sprint Monako 20, 29 kol
.: 2.6. 20:00 VC Monaka, 58 kol

Shoutbox


Anketa

anketa není aktivní

ukázat ankety

Teamspeak




Akce partnerů

Sponzoři

Pepa_MOTOLevne-okapy.cz